Flytta träd

Många frågar om man kan ladda ner DNA-träffarnas släktträd till eget släktforskningsprogram. Det kan vara praktiskt om man har svårt att hitta gemensamma förfäder. Tänk dock på att det är din DNA-träff som äger trädet. Du skall inte infoga det i ditt eget träd utan att tillåtelse.

Skapa en Gedcom från någon av dina matcher

Ta fram antavlan i DNArboretum. Markera alla raderna genom hålla ner vänster musknapp och dra musen över. Högerklicka i det markerade området och välj Kopiera.

Starta Anteckningar  (NotePad) på din dator. Du hittar det lilla programmet genom att söka Anteckningar i rutan Sök bland program och filer längst ner till vänster på skärmen under Alla program. Högerklicka i det tomma fältet i Anteckningar och Klistra in. Gå till Arkiv och Spara som. Hitta på ett namn och spara i någon mapp där du kan hitta filen. Filformatet skall vara .txt

Gå till sidan http://kittymunson.com/dna/Ahnen2GEDcom.php?fbclid=IwAR2DLgvPSirKSOkUq-_-9tViExz6vcmxtxgAiwqXXfszTwRcnN4P1sRpLd4

Klicka på Bläddra och leta upp din textfil som du sparade. Öppna. Klicka i Check here if the start person is male om det är en manlig match du jobbar med. Klicka sedan i Make the GEDCOM. Filen får namnet med probandens namn (baspersonen i antavlan) plus datum och filformatet .ged. Högerklicka på raden Right click here to download the GEDCOM file. Välj Spara länk som. Var uppmärksam på var filen föreslås bli sparad. Klicka på Spara.

Starta ditt släktforskningsprogram t ex DISGEN. Du vill kanske spara dina matchningar i en särskild mapp? Gå då till Arkiv och Hantera datamapp. Klicka på Ny och hitta på ett mappnamn t ex DNA. Markera den mappen och välj Använd. Gå till Verktyg och Importera personer  och Från Gedcom-fil. Välj din sparade gedcomfil och Importera. Välj Ansi-format. Det kan ta lång tid att spara om det är ett stort träd. Om träffpersonens träd inte visar de närmaste anorna kan det bli problem. Jag skall försöka hitta en lösning.