Ditt släktträd

Du vill säkert att dina träffpersoner skall kunna se ditt eget släktträd, eller hur?

Du kan lägga in ditt eget släktträd manuellt i FamilyTreeDNA, men det är ingen bra metod. Om det blir något strul kan hela trädet försvinna och om du vill lägga in ditt träd någon annanstans måste du göra samma jobb igen.

Uppladdning av ditt eget släktträd sker alltid bäst med en sk GEDCOM-fil Det är ett filformat som kan användas av alla släktforskningsprogram och DNA-sidor. Du skapar helst ett släktträd i ditt eget släktforskningsprogram, t ex DISGEN eller MinSläkt på din egen dator. Då har du alltid en kopia som du kan göra tillägg i och ändra. Många skapar numera släktträd i Ancestry, MyHeritage, Geni eller något annat onlineprogram. Nackdelen med dom är att andra personer kan gå in och länka till ditt träd – ibland med felaktiga uppgifter. En del företag hävdar också äganderätt till ditt träd. Jag rekommenderar att du har ditt träd i din egen dator. Där kan du skapa en GEDCOM-fil för att ladda upp trädet till FTDNA. Du behöver inte ha lagt in ett fullständigt träd, du kanske är nybörjare och bara har åstadkommit 3 generationer med begränsade uppgifter om varje person. Det duger också. Du kan ladda upp ett litet ”nybörjarträd” som ett första steg. Sedan fyller du på trädet i din egen dator, gör en ny GEDCOM-fil och laddar upp den. Då skrivs den första filen över.

Du laddar upp filen genom att logga in på ditt DNA-konto, klicka på Home och väljer Additional Tests & Tools och sedan Family Tree . Välj Upload GEDCOM uppe till höger i menyn. Du får en varning om att ditt redan uppladdade träd kommer att skrivas över. Klicka Upload. Leta upp din skapade GEDCOM-fil på din dator och klicka på öppna. Nu laddas trädet upp.

Skapa GEDCOM-fil i DISGEN

Starta DISGEN. Sök upp den person som du vill använda som proband. Det skall vara samma som den person du DNA-testat (dig själv). Gör den personen till Centrumperson på sidan.

Bygg en antavla med utgångspunkt från Centrumpersonen genom att klicka på antavleikonen till vänster. Välj obegränsat antal generationer. Tag med anförluster och biologiska förfäder. Nu visas en liggande antavla.

Högerklicka på den gulmarkerade Probanden. Välj Skapa söklista med personerna i Antavlan. Nu får du en lista med anorna till Probanden. Den fil som då skapas kallas Söklista [Grupp 1] . Visa listan genom att klicka på Söklista [Grupp 1] längst ner till vänster på sidan. Den skapade listan innehåller endast probandens förfäder rakt bakåt. Om du vill ha med ALLA personer knutna till Antavlan högerklickar du någonstans i listan. Där väljer du Utöka söklistan. Om du bara vill ha raka anor bakåt utökar du inte. Jag rekommenderar att du som nybörjare bara tar med anorna rakt bakåt. Du kan alltid göra en ny utökad GEDCOM-fil. Du kan spara söklistan under annat namn genom att högerklicka i listan och Spara söklista som.

Gå till Verktyg i menyn. Välj exportera personer och exportera till GEDCOM. Hitta på ett namn på GEDCOM-filen. Var noga med att notera var på datorn filen sparas!! Nästa Välj format Ansel det fungerar bra. Välj vilka uppgifter som skall vara med För uppladdning till DNA-program räcker det med Född och Död. Föytta dom till högra kolumnen under Valda. Gå förbi övriga sidor. I rutan Välj personer att exportera väljer du Söklista 1. OK.OK.

Skapa GEDCOM-fil i Min släkt

Ta fram ditt träd i Min släkt. Välj dig själv som huvudperson. Gå till Arkiv och välj Exportera. Exportera till GEDCOM. Nästa. Personer som skall exporteras: Välj helst Anfäder till markerad person (om du väljer Alla personer bjuder du andra på allt ditt släktforskningsarbete). Nästa. Ingen åldersbegränsning. Nästa. Nästa. Händelser: Bocka endast för Död och Född. Nästa. Nästa. Nästa. Nästa. Teckenuppsättning: Välj Utf-8. Slutför. Ge GEDCOM-filen ett namn och spara på ett ställe där du kan hitta den.

Ladda upp GEDCOM till FTDNA

Logga in på www.familytreedna.com som vanligt. På förstasidan längst ner klickar du på Home, Additional Tests & Tools och sedan Family Tree.

Uppe i menyn klickar du på Upload GEDCOM.

Klicka på Upload. Du får en varning om tidigare uppladdade träd kommer att skrivas över. Du behöver alltså inte ta bort ett uppladdat träd för att lägga in ett nytt.

Leta upp din sparade GEDCOM-fil och Öppna. Välj Probandens namn. Bekräfta att födelsedatum är rätt genom att klicka This is me. Vänta tills trädet dyker upp. Klart.