Röda gummor och blå gubbar (FTDNA)

Uppdaterad 2020 11 04

 1. Du måste lägga upp ditt eget släktträd på FTDNA – åtminstone ett par generationer, annars kan du inte koppla släktingar för att få fram ”gubbar och gummor”. Läs mer om hur du lägger upp ditt eget släktträd i FTDNA under särskild flik ”Ditt släktträd”
 2. Gå till Matches och titta på dina närmaste träffar. Har du någon kusin där? Eller kanske kusinbarn? Eller Syssling? Du måste ha träff på någon som är så nära att du känner till ert gemensamma släktskap. Ett syskon är för nära.
 3. Gå till ditt eget inmatade träd genom att klicka på My Tree i menyn uppe till vänster över matchlistan, eller på förstasidan (Home-sidan) My Family Tree (längst ner på sidan). Du skall använda Family View, inte Pedigree View. Ser du någon av de närmaste släktingarna där? Om du har en kusin, sysslingbarn, farbror där kan den personen användas för att göra en koppling. Om personen inte finns i ditt träd måste du lägga till honom eller henne. Det kan du göra manuellt, men helst i ditt släktforskningsprogram på datorn.
 4. Om du vill lägga till en kusin på din fars sida som är topsad och du har hittat henne/honom ibland dina matchningar, klickar du på din farfar. Add relationship. Din farfar visas som centrum bland några rutor. Om du vill lägga till en dotter, klickar du på Daughter.
 5. I rutan som kommer fram fyller du i dotterns namn och andra uppgifter. Klicka i rutan för död (deceased) om personen är avliden. Klicka på Save. Dottern läggs till som en ny gren på ditt träd. Det är kanske din faster. Om den person du lagt till inte dyker upp, klickar du på det lilla trädet i din farfars ruta, då ser du den nytillagda.
 6. Gör om proceduren och lägg till kusinen.
 7. Du behöver inte namnge de inlagda släktingarna. Skriv in dom med initialer eller som ”Private”.

Nu skall du koppla den topsade kusinen som du lagt in i ditt eget träd.

 • Klicka på kusinen i trädet. I menyn på sidan klickar du på Link Matches uppe till vänster. En ruta öppnar sig. Klicka på Family finder-fliken. Leta upp kusinens namn. Dra namnet med muspekaren till hennes egen ruta i ditt träd. Du får upp henne som centrumperson . Dubbelklicka på personens ruta. Klicka på Confirm. Nu ser du en länksymbol för kusinen i Family Finder-listan till vänster. Ibland behöver du inte dra över, datorn hittar själv kopplingen .
 • Gå tillbaka till dina Matcher. Vänta lite medan datorn jobbar. Du kanske ser en text: Calculating…. När den försvinner har du fått blåa gubbar eller röda gummor.
 • Du måste göra samma procedur på andra sidan av din släkt.
 • Om du får två lila figurer är du släkt på både din mors och din fars sida.