Röda gummor och blå gubbar

 1. Du måste lägga upp ditt eget släktträd på FTDNA – åtminstone ett par generationer, annars kan du inte koppla släktingar för att få fram ”gubbar och gummor”. Läs mer om hur du lägger upp ditt eget släktträd i FTDNA under särskild flik ”Ditt släktträd”
 2. Gå till Matches och titta på dina närmaste träffar. Har du någon kusin där? Eller kanske kusinbarn? Eller Syssling? Du måste ha träff på någon som är så nära att du känner till ert gemensamma släktskap. Ett syskon är för nära.
 3. Gå till ditt eget inmatade träd. På förstasidan klickar du på My Family Tree (längst ner på sidan). Ser du någon av de närmaste släktingarna där? Om du har en kusin, sysslingbarn, farbror där kan den personen användas för att göra en koppling. Om personen inte finns i ditt träd måste du lägga till honom eller henne. Det kan du göra manuellt, men helst i ditt släktforskningsprogram på datorn.
 4. Om du vill lägga till en kusin på din fars sida som är topsad och du har hittat henne/honom ibland dina matchningar, klickar du på din farfar. Add relationship. Din farfar visas som centrum i ett hjul. Om du vill lägga till en dotter, klickar du på Daughter och Confirm.
 5. I rutan som kommer fram fyller du i dotterns namn och andra uppgifter. Klicka på Save. Dottern läggs till som en ny gren på ditt träd. Det är kanske din faster.
 6. Gör om proceduren och lägg till kusinen.
 7. Du behöver inte namnge de inlagda släktingarna. Skriv in dom med initialer eller som ”Private”.

Nu skall du koppla den topsade kusinen som du lagt in i ditt eget träd.

 • Klicka på kusinen i trädet. I menyn på sidan klickar du på DNA-Matches uppe till vänster. En ruta öppnar sig. Klicka på Family finder-fliken. Leta upp kusinens namn. Dra namnet med muspekaren till hennes egen cirkel i ditt träd. Du får upp henne i ett hjul med texten Self. Klicka på Confirm. Ibland behöver du inte dra över, datorn hittar själv kopplingen . I så fall klickar du bara på Link.
 • Gå tillbaka till dina Matcher. Vänta lite medan datorn jobbar. Du kanske ser en text: Calculating…. När den försvinner har du fått blåa gubbar eller röda gummor.
 • Du måste göra samma procedur på andra sidan av din släkt.
 • Om du får två lila figurer är du släkt på både din mors och din fars sida.