Rubrikerna i FTDNA

 1. Klicka på Family Finder Matches för att se dina träffar.
 2. Under rutan All matches ser du hur många testade personer som du är släkt med (inom ca 10 generationer)
 3. Du ser en lista med testade personer. Närmaste släktingar kommer först.
 4. Klicka på bilden eller silhuetten för att se personens e-postadress.
 5. Rubriken Relationship Range indikerar hur mycket släkt du och din träffperson är. De första personerna på listan brukar stämma ganska bra, men sedan blir sannolikheten att det är rätt mycket mindre. 2nd cousin – 3rd cousin (syssling-brylling) är ofta mer avlägsna, kanske 4-5 kusiner. Det finns ett program där du kan skriva in Shared DNA och få förslag på hur släktskapet kan se ut. Gå till : https://dnapainter.com/tools/sharedcmv
 6. Rubriken Shared Centimorgans (mått på delat DNA). Siffran visar hur mycket DNA du delar med träffpersonen. Du kan dela olika mycket DNA med syskon som testat sig. Om t ex mor och dotter båda testat sig, kanske du får träff på modern men inte dottern. Det beror på att dottern ärvt mest av sitt DNA från fadern.
 7. Longest Block visar också hur lång den längsta gemensamma DNA-strängen är. Siffran bör mestadels vara över 10 för att släktskapen skall gå att spåra. Den lilla ikonen med block och penna kan du använda för egna anteckningar om släktskap.
 8. X-match För träffar med X-match bör Longest block vara över 20 för att du skall kunna hitta hur ni är släkt.
 9. Match date anger när personen testat sig.
 10. Dubbelsilhuetter. Där kan du se vilka av dina träffpersoner som är släkt med varann. Markera en av dina träffpersoner genom att sätta bock i rutan längst till vänster. Klicka sedan på Dubbelsilhuetterna och välj In common with. I din lista visas då bara träffpersoner som är släkt med den markerade.
 11. Om personen lagt in sitt släktträd visas ett litet svart släktträd. För personer som inte lagt in träd visas en grå trädsymbol.
 12. En symbol med ett skrivblock. Där kan du göra egna noteringar som andra inte ser, t ex ”son till mormors syster Signe”
 13. Ancestral Surnames kan du själv lägga in. Har inte så stor betydelse, eftersom vi ofta har allt för många Andersson och Johansson i antavlan.
 14. Här nedan ser du vad siffrorna under rubriken Shared Centimorgan kan betyda.